Δελτίο Τύπου: Στο φως το αρχείο της ΕΣΗΕΑ

Δελτίο Τύπου: Στο φως το αρχείο της ΕΣΗΕΑ

Αρχειακό υλικό σχετικό με την ίδρυση, οργάνωση και δράση της ΕΣΗΕΑ από το 1914 έως και την δεκαετία του 1960 αλλά και έγγραφα αναφορικά με γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας κατά τον 19ο και 20ο αιώνα (Ελληνική Επανάσταση, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Κατοχή και Αντίσταση) είναι ορισμένα μόνο από τα σημαντικά τεκμήρια που συγκροτούν το Αρχείο της ΕΣΗΕΑ.

Η Ελένη Καρκαζή-Πουρνάρα και ο αδελφός της Νίκος – παιδιά του αειμνήστου προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Πουρνάρα -, μετά την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης της Ένωσης (Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας), χρηματοδότησαν και την οργάνωση του Αρχείου της, η οποία διήρκησε από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020.

Το Αρχείο περιλαμβάνει έγγραφα που αναφέρονται στη λειτουργία και δράση της ΕΣΗΕΑ – και κατ’ επέκταση του δημοσιογραφικού κλάδου-, με έμφαση τις δεκαετίες του 1930 και του 1940 – ιδιαίτερα την περίοδο της Κατοχής, όπου αξιοσημείωτος είναι ο κοινωνικός ρόλος της Ένωσης με τη χορήγηση πλήθους βοηθημάτων-επιδομάτων στα μέλη της.

Μέρος των αρχείων της ΕΣΗΕΑ συνιστούν οι Αρχειακές Συλλογές της, που προέρχονται από προσωπικές δωρεές μελών της και άλλων πνευματικών ανθρώπων (τέλη 19ου-20ος αιώνας) και αναφέρονται σε ιδιωτικά ζητήματα των δωρητών αλλά και σε πληθώρα πολιτικών, στρατιωτικών, κοινωνικών, καλλιτεχνικών και δημοσιογραφικών ζητημάτων μιας περιόδου πενήντα και πλέον χρόνων.

Το αρχειακά διάσπαρτο, λανθάνον και σε κακή κατάσταση αρχειακό υλικό ταξινομήθηκε σε 172 ταξινομικά κουτιά που περιέχουν 655 φακέλους με πάνω από 40.000 έγγραφα και πλήθος φωτογραφιών προσώπων και γεγονότων και καταχωρήθηκε σε ηλεκτρονικούς καταλόγους από την ιστορικό Ευτυχία Λιάτα και τον ερευνητή –Δρ. Ιστορίας Δημήτρη Σκλαβενίτη.

TO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος