«Τέχνη και Ενημέρωση»: μια εικαστική επέμβαση του Κώστα Τσόκλη προς τιμήν των Νέων της Τέχνης

«Τέχνη και Ενημέρωση»: μια εικαστική επέμβαση του Κώστα Τσόκλη προς τιμήν των Νέων της Τέχνης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής επέμβασης του Κώστα Τσόκλη στο χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Αγγέλης, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Αναφέρθηκε στην διπλή στόχευση της Έκθεσης στον εμβληματικό χώρο της Βιβλιοθήκης του Μορφωτικού Ιδρύματος, με την εικαστική επέμβαση του Κ. Τσόκλη στο θέμα «Τέχνη και Ενημέρωση» και την αναφορά στον ρόλο της εικαστικής εφημερίδας Τα Νέα της Τέχνης.

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου ευχαρίστησε το διακεκριμένο ζωγράφο.

Ειρήνη Ορφανίδου, Μαρία Αντωνιάδου, Γιάννης Αγγέλης,Κατερίνα Λυμπεροπούλου

«O Kώστας Τσόκλης με τη συνέπεια που τον χαρακτηρίζει και το πάθος του για δημιουργία, έφτιαξε 24 κολάζ, που μαζί με το έργο του “Πληροφορίες” (του 1972) συνθέτουν ένα εικαστικό περιβάλλον μέσα στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ. Ο Τσόκλης, με τις εικαστικές του επεμβάσεις δημιουργούσε από τα νεανικά του χρόνια, νέες απρόβλεπτες καταστάσεις χώρου και μυστηρίου, μετατρέποντας το πραγματικό σε φανταστικό και το φανταστικό σε αληθινό», είπε η Χρυσάνθη Κουτσουράκη, διευθύντρια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη και επιμελήτρια του Catalogue Raisonné του καλλιτέχνη.

Κώστας Τσόκλης, Άρτεμη Καρδουλάκη

Η έκθεση αποτελείται από 24 έργα (κολάζ) συν Ένα, που αποτελεί και το κεντρικό σημείο αναφοράς της Έκθεσης. Πρόκειται για το έργο «Πληροφορίες», του 1972, που έχει παρουσιασθεί στο παρελθόν, σε πολλά μέρη του κόσμου: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά. Τα υπόλοιπα 24 αποτελούν νέα έργα, δημιουργημένα ειδικά για την Έκθεση, στα όποια έχει χρησιμοποιήσει τόσο ως θέμα, όσο και ως υλικό, την ίδια την καλλιτεχνική εφημερίδα της περιόδου 1991–2016.

Η ιδέα και η επιμέλεια της Έκθεσης φέρουν την υπογραφή του καλλιτέχνη.

Την Έκθεση συνοδεύει ένα κείμενο-αναφορά του Κώστα Τσόκλη στην οποία  σκιαγραφείται η θέση του σχετικά με την τεράστια αλλαγή στο επίπεδο της πληροφορίας και της διάδοσής της σήμερα. Στη μετάβαση, δηλαδή, από την έντυπη στην ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Σε όλη την διάρκεια της Έκθεσης θα είναι διαθέσιμη για το κοινό, ειδική αναμνηστική Έκδοση (σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων) φιλοτεχνημένη και υπογεγραμμένη από τον Κώστα Τσόκλη.

Η Μαρία Αντωνιάδου, Πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος χαιρετίζει την εκδήλωση

Στην διάρκεια της Έκθεσης και συγκεκριμένα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τέχνη και Ενημέρωση» στον χώρο της Έκθεσης με προσκεκλημένους που θα τοποθετηθούν για το θέμα τους κ.κ. Χρυσάνθη Κουτσουράκη, Δημήτρη Ζουρούδη, Σπυριδούλα Πολίτη, Κυριάκο Μορταράκο, Άλκη Παναγιωτόπουλο, Εμμανουήλ Μαυρομμάτη, Άγγελο Σκούρτη και Σάββα Μιχαήλ.

Την ίδια μέρα θα παρουσιασθεί ειδική έκδοση με κείμενα των Κώστα Τσόκλη και όλων των προσκεκλημένων. Η ημερομηνία της συζήτησης θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα.

Info: «Τέχνη και Ενημέρωση», μια εικαστική επέμβαση του Κώστα Τσόκλη, προς τιμήν των Νέων της Τέχνης

Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 22 Απριλίου, 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 22 Απριλίου – 31 Μαΐου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Τετάρτη: 10:00-16:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00-20:00

Σάββατο: 11:00-16:00

Ειδικά για την περίοδο του Πάσχα (1/5-7/5) θα ισχύσει το παρακάτω πρόγραμμα:

1/5: ΚΛΕΙΣΤΑ

2/5: 10:00-16:00

3-6/5: ΚΛΕΙΣΤΑ

7/5: 10:00-16:00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ‘Δημήτρης Ι. Πουρνάρας’

2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα  τηλ: 210 3675560

Ο Γιάννης Αγγέλης, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ προλογίζει την εκδήλωση

 

Η Χρυσάνθη Κουτσουράκη, διευθύντρια του Μουσείου Τσόκλη

 

Κώστας Τσόκλης, Χριστίνα Κάλμπαρη

 

Άποψη του χώρου της έκθεσης

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ | morfotiko@esiea.gr | 2103675400

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος