Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ «Ασφάλεια και Προοπτικές για τους Νέους Ενεργειακούς Διαδρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο»

Παρέμβαση Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην ημερίδα της ΕΣΗΕΑ «Ασφάλεια και Προοπτικές για τους Νέους Ενεργειακούς Διαδρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο»

Κυρίες και κύριοι,

θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, όπως και τον δικό μας πρώην Υπουργό Ενέργειας, τον κ. Γιάννη Μανιάτη, τον κ. Κώστα Γκιουλέκα, τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τον κ. Ευθυμίου που, βεβαίως, προεδρεύει, αλλά παρίσταται και ως πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και ως πρώην Υπουργός και βέβαια τον φίλο μας, τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, τον κ. Pyatt.

Θα μου επιτρέψετε επίσης να συγχαρώ το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, η οποία είναι απαραίτητη και απολύτως επίκαιρη. Δεν σας λέω κάτι καινούργιο, για το πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του Τύπου στις δημοκρατικές κοινωνίες και πόσο μάλλον όταν αφορά τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Και στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλο ενδιαφέρον διάβαζα τα πρακτικά της ημερίδας του Μορφωτικού Ιδρύματος για τα εθνικά θέματα, «εξωτερική πολιτική και Τύπος».

Κυρίες και κύριοι, η νηφάλια, η αντικειμενική, η υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης, ιδιαίτερα στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, είναι για μας παράγων εθνικής επιβίωσης. Γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται και η απολύτως απαραίτητη εθνική ομόνοια γύρω από τις βασικές εθνικές επιλογές. Και βέβαια, όταν ζούμε σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, με πάρα πολλές και συγκεκριμένες προκλήσεις, είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στην γείτονα Τουρκία, η οποία παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αποπειράται να επεκτείνει την επιρροή της και στην Κεντρική Μεσόγειο και στη Λιβύη εις βάρος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Θα μου επιτρέψετε, κ. Πρόεδρε, να αναφέρω μια παιδική προσωπική εμπειρία. Εγώ, όπως ξέρετε, γεννήθηκα στην Κέρκυρα. Παιδάκι, πηγαίνοντας από το σπίτι μου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, περνούσα από ένα σημείο όπου όταν ο Don Juan, ο Αυστριακός, επέστρεψε στην Κέρκυρα μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου -εκεί έχουν ταφεί οι νεκροί της ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Θεωρούσα, λοιπόν, πάντοτε ότι η Τουρκία έχει ιστορικά αφομοιώσει το μέγα ιστορικό δίδαγμα εκείνης της ναυμαχίας: ότι ποτέ δεν μπορεί η Ευρώπη να της επιτρέψει να ελέγξει την Κεντρική Μεσόγειο. Ίσως οι τελευταίες ενέργειες δείχνουν ότι ορισμένα πράγματα έχουν ξεχαστεί.

Αναφερόμενος, δε, σε τελευταίες δηλώσεις Τούρκων επισήμων, θα ήθελα ξεκάθαρα να πω ότι η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Είναι όμως, επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη, για ένα ανατολίτικο παζάρι φερομένης ισχύος και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό. Επιδιώκουμε, στην περιοχή μας, τη διαμόρφωση συνεννοήσεων, δικαίου και λογικής.

Επιδιώκουμε την ενδυνάμωση των σχέσεων της χώρας μας με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς μας συμμάχους: τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχιών. Αναφέρομαι στο τελευταίο: στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας, της MDCA με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς όφελος όχι μόνο των δυο χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία, αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Και οφείλω και πάλι να εξάρω το ρόλο του παριστάμενου Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, του κ. Pyatt στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Κυρίες και κύριοι,

ο σταθερός μας στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει είσοδο και κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας. Είναι πρόταγμα των καιρών, από την Ανατολή προς Δύση και από Βορρά προς Νότο. Κάτι τέτοιο θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη, όχι μόνο για την Ελλάδα και για την ελληνική οικονομία, αλλά για την ευρύτερη περιοχή.

Σημείο κλειδί είναι η ενισχυμένη περιφερειακή, ενεργειακή διασυνδεσιμότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, κινούνται οι διεθνείς μας επαφές, τόσο σε διμερές, όσο και σε τριμερές και σε πολυμερές επίπεδο. Και θέλω να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο, όπως επανειλημμένως έχω κάνει και εγώ και οι προκάτοχοί μου, ότι αυτές οι συνεννοήσεις δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Είναι απολύτως ανοιχτές για συμμετοχή, σε οποιονδήποτε συμμερίζεται την ανάγκη για πολυμερή συνεργασία.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στο “East Mediterranean Gas Forum” και στην πρόσφατη μονογραφή του καταστατικού από τα επτά ιδρυτικά του μέλη. Όπως, επίσης, θα ήθελα να κάνω και μια αναφορά στον EastMed, ο οποίος διασυνδέει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Ιταλία, την οποία αναμένουμε πολύ σύντομα να υπογράψει τη σχετική συμφωνία.

Θέλω να σας πω, επίσης, ότι η πολιτική μας είναι πολιτική ευρέων οριζόντων. Κοιτάμε προς το Νότο, τη Μεσόγειο. Κοιτάμε προς το Βορρά, τα Βαλκάνια, τη γειτονιά μας, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοιτάμε προς τον μεγάλο, πέραν του Ατλαντικού, σύμμαχό μας, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενισχύουμε τις διμερείς σχέσεις μας με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν των στενότατων σχέσεών μας μέσα στο ίδιο το πλαίσιο της Ένωσης. Επίσης, ενισχύουμε τις εμπορικές μας σχέσεις με την Κίνα και τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή -κυριολεκτικά- εξωτερική πολιτική που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

Προβαίνουμε σε επενδύσεις και καλωσορίζουμε τις επενδύσεις στη χώρα μας. Οι επενδύσεις υπηρετούν επίσης, πέραν από την ευημερία των λαών ,και τη συνεννόηση των λαών.

Κυρίες και κύριοι,

τελειώνω διατυπώνοντας την ελπίδα ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά. Θα δουν καθαρά, πέραν από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέραν από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών, μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των χωρών.

Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος