ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ

Η ανθολογία αυτή -φόρος τιμής στη μορφή του λογοτέχνη και δημοσιογράφου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, περιλαμβάνει ποιήματα και αφηγηματικά κείμενα• όλα συγχρόνων λογοτεχνών, γραμμένα για το μεγάλο Σκιαθίτη.

Όσοι ανθολογούνται εδώ, έπονται του Παπαδιαμάντη. Ιδίως οι πιο παλιοί που επελέγησαν ως κοντινοί στον τιμώμενο (Βάρναλης, Σικελιανός, Πορφύρας κ.α.), προτιμήθηκε να έχουν ως ελάχιστο χρονικό όριο την απόσταση μιας γενιάς από τη γέννησή του (1851), προκειμένου να ανθολογηθούν. Όλοι αυτοί και νεότεροι μέχρι τις μέρες μας φιλοξενούνται σε αυτήν την αφιερωματική έκδοση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Και μιαν αναγκαία διευκρίνιση: ορισμένοι ανθολογούνται στην ενότητα της πεζογραφίας, παρότι δεν είναι πεζογράφοι, όπως οι Ζήσιμος Λορεντζάτος, Δημήτρης Λιαντίνης κ.α. Κρίθηκε, όμως, ότι τα κείμενά τους ανάγονται σε ένα είδος αφηγηματικού στοχασμού, που τα φέρνει εγγύτερα στον πεζογραφικό λόγο, παρά στο δοκίμιο.

Χρησιμοποιήσαμε μονοτονικό σε όλα τα κείμενα της ανθολογίας, όχι για ευκολία, αλλά διότι απευθύνεται και στη νεότερη γενιά των δημοσιογράφων, που δεν γνωρίζει το πολυτονικό.

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος