Οι δράσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2021

Οι δράσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2021

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

 • 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Συμμετοχή. 19 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2017 στους κινηματογράφους «Ααβόρα» και «Έλλη». Καλλιτεχνικός διευθυντής του πανοράματος ο δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ και του European Film Academy Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Συνάντηση του Βρετανού σκηνοθέτη, Κεν Λόουτς, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ με δημοσιογράφους, σπουδαστές και σινεφιλικό κοινό, Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017.

 

 • Συνπαρουσίαση Εκδόσεις Μαρία Δ. Ψαθά με Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ «Συλλεκτικό λεύκωμα–ημερολόγιο της Μαντάμ Σουσούς 2018», Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στην ΕΣΗΕΑ.

Μίλησαν οι ηθοποιοί Δήμητρα Παπαδοπούλου, Άλκις Κούρκουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Νίκος Γαλανός και Δημήτρης Καλλιβωκάς. Επίσης, ο συνθέτης Διονύσης Τσακνής και οι σκηνοθέτες Γιώργος Αρμένης και Γιάννης Κακλέας. Παρέστη η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου, ενώ η εκδήλωσε έκλεισε με την τραγουδίστρια Χριστίνα Μαξούρη. Στο πιάνο ο Κώστας Γιαξόγλου.

Προλόγισε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου, συντονίστρια ήταν η κόρη του συγγραφέα και εκδότρια των Απάντων του Μαρία Ψαθά.

 

 • Διημερίδα «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης», Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018 στην ΕΣΗΕΑ. Συμμετείχαν προσκεκλημένοι  από την Ελλάδα και το εξωτερικό από το χώρο της ενημέρωσης, της πολιτικής και της εκπαίδευσης. Στις ομιλίες τους ανάπτυξαν τις απόψεις τους και πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της έντυπης ενημέρωσης ενώ οι ξένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα μέτρα που εφαρμόζονται στις χώρες τους.
 • Βραδιά τιμής στους Βετεράνους του Αθλητικού Ρεπορτάζ, Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 στην ΕΣΗΕΑ. Τιμήθηκαν οι βετεράνοι αθλητικοί συντάκτες: Ντίνος Βεντίκος, Νίκος Γερακάρης, Γιάννης Διακογιάννης, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Γιώργος Λιβέρης, Δημήτρης Λιμπερόπουλος, Πέτρος Λινάρδος. Χάρης Λυμπερόπουλος, Κώστας Μητρόπουλος, Ανδρέας Μπόμης, Γιώργος Παντούρης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Μάκης Παπαζήσης, Δημήτρης Παπαναγιώτου, Σταύρος Τσώχος, Βαγγέλης Φουντουκίδης.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος, Μαρία Αντωνιάδου. Παρέστησαν οι ποδοσφαιριστές Νίκος Σαργκάνης, Μίμης Δομάζος, Αντώνης Αντωνιάδης, Γιάννης Φρονιμίδης, Στέλιος Σεραφείδης, Μιχάλης Σιμιγδαλάς,  Μάικ Ηλίας Γαλάκος, Σάββας Παπάζογλου, Νίκος Τσίλης, Γιώργος Ροκίδης, Δημήτρης Λώρης Θεοφάνης, Μιχάλης Βουτσαράς, Τότης Φυλακούρης, Νίκος Τζουνάκος, Γιώργος Γονιός,  Αντώνης Γλύκας, ο καθηγητής διαιτησίας Περικλής Βασιλάκης κα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο τ. πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης (πρόεδρος Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΕΣΗΕΑ) και η Άρια Αγάτσα, Β΄ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.

Παρουσίαση – συντονισμός: Κατερίνα Λυμπεροπούλου – Ανδρέας Μπόμης, μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

 

 • Συζήτηση- workshop με θέμα: «Εθνικά Θέματα – Εξωτερική Πολιτική και Τύπος» σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, 12 Μαρτίου 2018 στην ΕΣΗΕΑ.

Συμμετείχαν δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν και ασχολούνται με το διπλωματικό ρεπορτάζ  καθώς και διπλωμάτες (πρέσβεις επί Τιμή) που υπηρέτησαν σε κρίσιμα πόστα και χειρίστηκαν σημαντικά θέματα, αλλά και ερευνητές από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το ΙΔΙΣ (Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων).

 

Η συζήτηση- workshop περιλάμβανε:

Εισαγωγικές ομιλίες: Γιάννης Καρτάλης, Κύρα Αδάμ, Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, Κώστας Ιορδανίδης, Σταύρος Λυγερός, Νίκος Μπακουνάκης (καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού), Πέτρος Κατωπόδης (απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, μέλος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ)).

Παρεμβάσεις-Σχόλια: Χριστίνα Πουλίδου, Αλφόνσος Βιτάλης (συντονισμός), Σπύρος Σουρμελίδης, Άγγελος Αθανασόπουλος, Βασίλης Νέδος, Κάκη Μπαλή, Γιώργος Βλαβιανός, Σοφία Αραβοπούλου, Μάκης Πολλάτος, Δημήτρης Μηλάκας, Λάμπρος Καλαρύτης, Γιάννης Χρηστάκος, Φάνης Παπαθανασίου, Χριστίνα Κράτση, Απόστολος Μαγγηριάδης, Χρήστος Μαζανίτης, Ελένη Καλογεροπούλου κ.α

Μετείχαν με παρεμβάσεις-ομιλίες τρεις έμπειροι διπλωμάτες, οι Πρέσβεις επί τιμή Κυριάκος Ροδουσάκης, Δημήτρης Καραϊτίδης, Ιωάννης Ζέππος.

 

 • Προσφυγιά και μετανάστευση: κοιτίδες πολιτισμού, Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου.Ομιλητές: Παντελής Μπουκάλας και Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης. Tραγούδησαν: Λάκης Χαλκιάς, Μπέττυ Χαρλαύτη, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Αφεντούλα Ραζέλη. Στην ορχήστρα: Χρήστος Χαλκιάς (πιάνο), Νίκος Ανεμοδουριώτης (μπουζούκι) και Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν). Απαγγελία: Όλγα Παπά.

 

 • Νίκος Καζαντζάκης. Ο ταξιδευτής Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, στην ΕΣΗΕΑ. Αντικείμενο της εκδήλωσης το γεγονός ότι ο Νίκος Καζαντζάκης δεν ήταν μόνο ποιητής, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος, μεταφραστής. Υπήρξε και ταξιδευτής, δημοσιογράφος – ανταποκριτής ελληνικών και ξένων εφημερίδων, στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, σε εποχές που τα ταξίδια ήταν μακροχρόνια, δαπανηρά και ριψοκίνδυνα. Μίλησαν ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής και επιστημονικός σύμβουλος των εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκος Μαθιουδάκης, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Γιάννης Ν. Μπασκόζος και η συγγραφέας, καθηγήτρια της Νομικής Λένα Διβάνη.
 • Έκθεση γελοιογραφίας «Πόλεμος Α.Ε. – War S.A. » σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής και την ΣΤΑΣΥ Α.Ε. 14 – 20 Μαΐου 2018 στον εκθεσιακό χώρο Μετρό Συντάγματος, αφιερωμένη στη μνήμη του Βαγγέλη Παυλίδη. Συνολικά 160 έργα. Συμμετείχαν από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων (cartoonists.gr) οι:  Βαγγέλης Παυλίδης, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (Bas.), Παναγιώτης Μητσομπόνος, Έφη Ξένου, Σπύρος Ορνεράκης, Αλέξια Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ. Από την Πορτογαλία συμμετείχαν οι: António, Carlos Brito, André Carrilho, Cristina Sampaio, Vasco Gargalo, Jorge Goncalves, Maia, Rodrigo de Matos, Cristiano Salgado.

 

 • «Bado Egir» («Barefoot in Athens – Socrates’ Life») από το Εθνικό Θέατρο Αιθιοπίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2018 με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος, με ένα έργο αφιερωμένο στην ζωή του Σωκράτη. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου στην ΕΣΗΕΑ παρουσία του διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, Στάθη Λιβαθινού.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Αιθιοπίας, υπό την αιγίδα του πρέσβη της ελληνικής Δημοκρατίας στην Αιθιοπία και μόνιμου αντιπροσώπου στην Αφρικανική Ένωση Νικολάου Χ. Πατακιά.

 • Διάλογος των Δημοσιογραφικών Ενώσεων Μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της Μεσογείου και της Μαύρη Θάλασσας, σε συνδιοργάνωση με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την ΕΣΠΗΤ και την ΠΟΕΣΥ, 4-6 Νοεμβρίου 2018, στην ΕΣΗΕΑ. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου.

Αντιπροσωπεία από το συνέδριο επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εντός των επόμενων ημερών, «θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Διακήρυξη για την προστασία των δημοσιογράφων που εργάζονται σε εμπόλεμες ζώνες αλλά και σε όλες τις χώρες της υφηλίου και καταπιέζονται». Στην συνέχεια επισκέφθηκαν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της ΔΟΔ επί τιμή Ταμίας και ένας από τους ηγέτες του παγκόσμιου δημοσιογραφικού συνδικαλισμού Τζιμ Μπουμέλα, κάλεσε τον ΕΔΟΕΑΠ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις – μέλη της ΔΟΔ, που συμμετείχαν στο Διάλογο «να δρομολογήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για το δίκαιο αγώνα του Οργανισμού εν όψει της εκδίκασης στο ΣτΕ».

 • 31ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Συμμετοχή. 22 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2018 στον κινηματογράφο «Έλλη». Καλλιτεχνικός διευθυντής του πανοράματος ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης. Στις 22 Νοεμβρίου 2018 η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός σκηνοθέτης Βαλέρια Γκολίνο μίλησε με δημοσιογράφους και σπουδαστές σε masterclass στο Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.
 • Συνπαρουσίαση με τις εκδόσεις Μπαλτά του βιβλίου του Γιάννη Αικατερίνη «Χαμένες Πατρίδες: Το χωριό μας. Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ (το Κιόστε) 1760-1922», Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, αφιερωμένο στη μνήμη του καταγόμενου από την Αγία Παρασκευή δημοσιογράφου και υπουργού Γιάννη Καψή. Για το βιβλίο και τον Γιάννη Καψή μίλησαν οι: Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφος και γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Ανωμερίτης, οικονομολόγος, πρώην υπουργός και Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, επιμελητής του βιβλίου.
 • Συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Κοινωνία της Επιτήρησης – Από την Κυβερνο-ασφάλεια στα Fake News: Μέσα, Μηνύματα, Στρατηγικές», Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018, υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος, στην αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου μετά από πρόσκληση του επίκουρου καθηγητή του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθυντής του Εργαστηρίου Στρατηγικής Επικοινωνίας και ΜΕ Αθανάσιος Σαμαράς. Χαιρέτησαν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά καθηγητής Άγγελος Κότιος, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιχάλης Σφακιανάκης και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.
 • Εγκαίνια Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας». Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2018, στην ΕΣΗΕΑ. Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ, «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» που είχε παραμείνει ανενεργή περισσότερο από 20 χρόνια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Αρχιεπισκόπου, κ.κ. Ιερώνυμου, πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, πνευματικής και δημοσιογραφικής ζωής. Μετά τον αγιασμό, την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, ενώ στη συνέχεια έγινε η απονομή του αργυρού εύσημου ΕΣΗΕΑ «Ξενοφών» στους δωρητές της βιβλιοθήκης, Ελένη Καρκαζή Πουρνάρα και Νίκο Πουρνάρα. Ακολούθησαν εκ μέρους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ ομιλίες του Βασίλη Βασιλικού και της Φανής Πετραλιά και ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας».
 • Αφιερωματική εκδήλωση στον Παύλο Μπακογιάννη, Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 στην ΕΣΗΕΑ.

Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου στην εναρκτήρια ομιλία αναφέρθηκε στη διαδρομή του Παύλου Μπακογιάννη στη δημοσιογραφία και την πολιτική του δράση που υπήρξε μεστή αποτελεσμάτων, καταλήγοντας ότι για τους Έλληνες δημοσιογράφους θα είναι πάντοτε ένας μάρτυρας που αφιέρωσε τη ζωή του για την πατρίδα και την εθνική συμφιλίωση.

Μίλησαν ακόμη η Φανή Πετραλιά γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος, η Μαρία Αντωνιάδου πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, η Άρια Αγάτσα Β’ αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, η βουλευτής και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, η δημοσιογράφος Εύα Νικολαίδου, ο δημοσιογράφος Γιάννης Βλαστάρης, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης, η Αλεξία Μπακογιάννη, η συγγραφέας Ελένη Τορόση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης και η Αγγελική Γυπάκη ειδική Γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ενώ ο συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος Βασίλης Βασιλικός αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Παύλο Μπακογιάννη και διάβασε ένα διήγημα, το οποίο εμπνεύστηκε από την εκπομπή του στο ελληνόφωνο πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος παρέδωσε τιμητική πλακέτα που παρέλαβε η κόρη του τιμώμενου Αλεξία Μπακογιάννη, η οποία, αφού ευχαρίστησε θερμά την ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό Ίδρυμα για την πρωτοβουλία τους, διάβασε αποσπάσματα κειμένων του πατέρα της που αφορούσαν τον ρόλο του Τύπου και τα οποία παραμένουν επίκαιρα έως σήμερα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής και γραμματέας της Βουλής Αναστασία Γκαρά, οι εκπρόσωποι Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης και του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή και Όλγα Κεφαλογιάννη, οι πρώην υπουργοί Γιώργος Ρωμαίος και Θοδωρής Ρουσόπουλος, πολλοί δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

 • Αφιερωματική εκδήλωση στον Βασίλη Κοραχάη, Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, σε συνδιοργάνωση με την ΕΣΗΕΑ. Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματος ακολουθώντας την παράδοση από συστάσεως της Ενώσεως οργάνωσαν εκδήλωση αφιερωμένη στην προσωπικότητα του αείμνηστου προέδρου της ΕΣΗΕΑ και βουλευτή Βασίλη Κοραχάη.

Ομιλητές: Νίκος Κιάος, μέλος ΕΣΡ και πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Ρωμαίος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην υπουργός και Γιάννης Πανούσης, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην υπουργός

Παρουσιάστηκε η προσωπογραφία του Β. Κοραχάη που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Δημήτρης Ανδρεαδάκης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

 • Eπίσκεψη της Α.Θ.Π. του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2019.

Στην προσφώνησή του ο Βασίλης Βασιλικός μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος τόνισε τον αμέριστο σεβασμό του δημοσιογραφικού κόσμου προς το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη τόσο για το πνευματικό του ρόλο όσο και για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει έως σήμερα.

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία και τους αγώνες των δημοσιογράφων, της σημασίας της είδησης αλλά και των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δημοσιογραφικός κόσμος στην εποχή του διαδικτύου όπου ελλοχεύει ο κίνδυνος της ψευδούς πληροφορίας. Τέλος, τόνισε τη σημασία που έχει η αλήθεια για τους Χριστιανούς αλλά και για τους δημοσιογράφους, ενώ δεν έκρυψε τη χαρά του για την ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Πουρνάρας», με τα ιστορικά βιβλία και αρχεία, που πλέον είναι προσβάσιμη στους δημοσιογράφους και το αναγνωστικό κοινό.

Στη συνέχεια, η γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά αναφέρθηκε στην ιστορία της Βιβλιοθήκης  της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Πουρνάρας» και ανακοίνωσε ότι, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, απονέμεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη το ανώτερο διάσημο της ΕΣΗΕΑ ο «Χρυσός Ξενοφών», τιμώντας με αυτό τον τρόπο το τεράστιο πνευματικό Του έργο, την καθολική πνευματική Του αποδοχή από τα υψηλότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και τη συμβολή Του στην επαναλειτουργία των σχολείων της Ίμβρου.

Τέλος, η Φανή Πετραλιά ανακοίνωσε ότι πρόθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ είναι να υιοθετηθούν σχολεία της Ίμβρου.

 • Έκθεση γελοιογραφίας «Democrisis. Δημοκρατία σε κρίση. CARTOON FAIR» σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ, την Περιφέρεια Αττικής και την ΣΤΑΣΥ Α.Ε. 1-7 Aπριλίου 2019 στον εκθεσιακό χώρο Μετρό Συντάγματος, για 4η συνεχή χρονιά.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι γελοιογράφοι:

– από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων: Τάσος Αναστασίου, Ιάκωβος Βάης, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Χρήστος Ζωΐδης, John Antono, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Σάκης Κουτσαντάς, Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Bas (Βασίλης Μητρόπουλος), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Σπύρος Ορνεράκης, Αλεξία Οθωναίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Κώστας Σκλαβενίτης, Soloup, Soter, Στάθης (Σταυρόπουλος), Ηλίας Ταμπακέας, Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Και από ξένους γελοιογράφους, από την Ιταλία: Altan, Lido Contemori, Giorgio Franzarloi, Giovanni Sorcinelli – Giox, Enzo Lunari, Marco De Angelis, Marilena Nardi, Mario Natangelo, Sergio Staino, Pietro Vanessi. Επίτιμος προσκεκλημένος και τιμώμενο πρόσωπο στην Αθήνα ένας από τους ζωντανούς θρύλους της ιταλικής σάτιρας, ο Αλτάν (Altan).

 • Συνπαρουσίαση του βιβλίου «Η Μικρασιατική εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)» για τον Μικρασιάτη δημοσιογράφο Κώστα Μισαηλίδη και του σχετικού ντοκιμαντέρ «Η Ανατολή έδυσε» σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ), 2 Μαΐου 2019 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών – Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας. Παράλληλα προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Αλέξανδρου Παπαηλιού «Η Ανατολή έδυσε». Συνέντευξη τύπου για τη διπλή αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 30 Απριλίου στην ΕΣΗΕΑ.

 

 • «Εμβόλια & Αντιβιοτικά. Ενημερώνομαι – Προλαμβάνω» σε συνδιοργάνωση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), 21 Οκτωβρίου 2019 στην ΕΣΗΕΑ. Ενημέρωση–ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Ομιλητές ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός ιατρός, αναπληρωτής αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, αντιπρόεδρος Β’ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής και ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και Πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ Σεραφείμ Ζήκας.

 

 • Αφιερωματική εκδήλωση στον αείμνηστο Γιώργο Αναστασόπουλο, πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, ευρωβουλευτή, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προέδρου της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, 25 Νοεμβρίου 2019. Πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Πουρνάρας». Χαιρέτισαν οι Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Younes Mjahed, πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και η Μαρία Θ. Αντωνιάδου, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και Μορφωτικού Ιδρύματος, ενώ ομιλητές ήταν οι Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου, δημοσιογράφος – συγγραφέας, Μιλτιάδης Ι. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Καιρίδης, βουλευτής- καθηγητής πανεπιστημίου και Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Ο δημοσιογράφος μέλος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Γρ. Νικολόπουλος σε σύντομη παρέμβαση αναφέρθηκε στον δεινό νεαρό ρεπόρτερ Γ. Αναστασόπουλο της εφημερίδας «Η Καθημερινή», της Ελένης Βλάχου.

Η προσωπογραφία του Γ. Αναστασόπουλου που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση φιλοτεχνήθηκε από τον ζωγράφο Δημήτρη Ανδρεαδάκη, καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε ένδειξη σεβασμού στον Γεώργιο Αναστασόπουλο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να δώσει το όνομά του στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ορόφου του κτηρίου.

 

 • Συνέδριο του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Η εικόνα της Ελλάδος την επαύριον της κρίσης: Νέες προκλήσεις – καινοτόμες λύσεις», υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 στην αίθουσα συνεδρίων του πανεπιστημίου με συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος Αθανάσιο Σαμαρά.

Χαιρέτισαν ο Άγγελος Κότιος, πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Μιχάλης Σφακιανάκης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος ΕΣΗΕΑ.

Εκπροσωπώντας την πολιτεία μίλησαν ο Αθανάσιος Κυριαζής, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, η Μαίρη Βαξεβανίδου, διευθύντρια Διεθνούς Επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών και ο Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Δημόσιες Επενδύσεις και ΕΣΠΑ.

 • Εθνική Οπτικοακουστική Μνήμη και η Ελληνική Υπηρεσία του BBC (1939-2005). Επετειακή ημερίδα για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC. Διοργάνωση της Ερευνητικής Μονάδας για την Τεκμηρίωση και Μελέτη της Ιστορίας του Ελληνικού Τύπου (ΕΤΜΙΕΤ) του Κέντρου Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Πάντειου Πανεπιστημίου, με τη συμβολή του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019.

Συμμετείχαν πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Υπηρεσίας, πολλοί συνεργάτες της, καθώς και ιστορικοί, Έλληνες και Βρετανοί.

 • «Γυναίκες μπροστά: Η βία κατά των γυναικών, ανασταλτικός παράγοντας για την συμμετοχή τους στα κοινά». Συνέδριο του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών, υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος, σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, 29 Νοεμβρίου 2019, στην ΕΣΗΕΑ. Όπου υπογραμμίστηκε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί έγκλημα, παραβίαση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όνειδος για όλες τις κοινωνίες. Χρειάζεται, τονίστηκε, πολλά ακόμη να γίνουν τόσο από την Πολιτεία όσο και σε ατομικό επίπεδο. Έως τότε πρωταρχικό καθήκον είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο στην οικογένεια, στην εργασία, στην κοινωνία.
 • Επίσκεψη υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη συνοδευόμενη από την ειδική σύμβουλο της Άννα Παναγιωταρέα στην Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2020.

Η υπουργός ξεναγήθηκε από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος Μαρία Αντωνιάδου καθώς και από τον αρχιτέκτονα και ειδικό του βιβλίου Κώστα Στάϊκο και τον ιστορικό Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη.

Παρέστη η Ελένη Καρκαζή – Πουρνάρα, κόρη του πρώην Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Ι. Πουρνάρα, η οποία με τον αδελφό της, Νίκο Πουρνάρα, συνέδραμαν με τη γενναιόδωρη χορηγία τους στην ανακαίνιση και την επαναλειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε η υπουργός  προέτρεψε  το ΔΣ να ενημερωθεί για τις σχετικές προσκλήσεις, η δημοσιοποίηση των οποίων επίκειται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για τα ψηφιακά προγράμματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ψηφιοποίησης  των  σπάνιων περιεχομένων της Βιβλιοθήκης. Επίσης, πρότεινε να ενημερωθεί το ΔΣ  από τις οικείες προκηρύξεις που ήδη έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε να επιτευχθεί η χρηματοδότηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Μορφωτικού Ιδρύματος.

 • Ασφάλεια και Προοπτικές για τους Νέους Ενεργειακούς Δρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο, ημερίδα, στις 20 Φεβρουαρίου 2020, στην Αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» Υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης «Εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική και Τύπος». Ομιλητές στην ημερίδα ήταν ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών, ο Γεώργιος Λακκοτρύπης, υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, ο Πέτρος Ευθυμίου, μέλος ΕΣΗΕΑ – πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΟΑΣΕ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
 • «Η κρίση στον Καύκασο και τα αίτια του πολέμου» με ομιλητή την Α.Ε. Αρμέν Σαρκισιάν, πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, διαδικτυακή εκδήλωση, Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, ΕΣΗΕΑ. Όπου ο πρόεδρος της Αρμενίας υπογράμμισε τους αδελφικούς δεσμούς, που εδώ και αιώνες χαρακτηρίζουν τη σχέση των δύο αρχαίων λαών της Ελλάδας και της Αρμενίας. Επίσης, Αναφέρθηκε στον ακραία επιθετικό και  επεκτατικό ρόλο της Τουρκίας  από την κεντρική Ασία μέχρι και την ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι ο αρμενικός λαός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «αγωνίζεται όχι μόνο για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης όλων των λαών, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης». Στη συνέχεια απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των συναδέλφων του διεθνούς και διπλωματικού ρεπορτάζ. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Βασίλης Βασιλικός,  εκ μέρους του Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ, ο Δημήτριος Μαρκόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής ελληνοαρμενικής φιλίας του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μήνυμα απέστειλε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχε ο Δρ. Παύλος Τσολακιάν, πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας της Ελλάδος.
 • Προκήρυξη διαγωνισμού ζωγραφικής χριστουγεννιάτικης -πρωτοχρονιάτικης κάρτας των παιδιών μελών της ΕΣΗΕΑ, από 5 έως 12 ετών. Ο ζωγράφος Κώστας Ρόρρης και ο κριτικός τέχνης Χάρης Καμπουρίδης αξιολόγησαν τις συμμετοχές. Την επιτροπή πλαισίωσε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Όλα τα παιδιά έλαβαν δώρα, ενώ δύο μπάνερ με τις 30 από τις 44 ζωγραφιές που διακρίθηκαν κόσμησαν την είσοδο του Μεγάρου της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ.

 

 • Προκήρυξη «Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικών Ενημερωτικών εκδόσεων για το σχολικό έτος 2020-1 εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), με τη συμβολή της εφ. «ΤΑ ΝΕΑ» και με προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων έως και τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Η Επιτροπή, η οποία διοργανώνει, αξιολογεί και θα βραβεύσει τις έξι αρτιότερες σχολικές έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, αποτελείται από τους εξής:

 • Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος ΔΣ Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ
 • Δημήτρης Γκιώνης, αντιπρόεδρος ΔΣ Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ
 • Βασίλης Βασιλικός, μέλος ΔΣ Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ
 • Ελένη Βουλτσίδου, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Μάρα Ζαχαρέα, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Γιώργος Κιούσης, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Ευάγγελος Λιαλιούτης, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Χρήστος Μεμής, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ
 • Μιχάλης Μητσός, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Μαρία Νταλιάνη, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Ευτύχης Παλλήκαρης, δημοσιογράφος, μέλος ΕΣΗΕΑ
 • Δημήτρης Κ. Ψυχογιός δημοσιογράφος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, μέλος ΕΣΗΕΑ

Η διαδικασία αξιολόγησης θα γίνει με αμιγώς δημοσιογραφικά κριτήρια, θα δοθούν έξι βραβεία, χρηματικού ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ έκαστο, τα οποία θα προκύψουν από χορηγίες προς το Μορφωτικό Ίδρυμα.

 • Προσφορά βιβλίων του συγγραφέα μέλους της ΕΣΗΕΑ Ανδρέα Χ. Ζούλα στο Μορφωτικό Ίδρυμα προκειμένου να χορηγούνται δωρεάν σε παιδιά συναδέλφων, μελών της ΕΣΗΕΑ, καθώς και σε σχολεία της ελληνικής ομογένειας. Πρόκειται για επτά τόμους μεταφράσεων τραγωδιών του Αισχύλου και του Σοφοκλή, καθώς και έξι τόμων Αττικής Κωμωδίας.
 • Αποστολή στους συνταξιούχους της ΕΣΗΕΑ καθώς και σε όσους συνδράμουν στο Μορφωτικό της Ίδρυμα της έκδοσης “Ιωάννης Κονδυλάκης. Πρώτος πρόεδρος ΕΣΗΕΑ. Ο «διαβάτης» της δημοσιογραφίας για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του (1920-2020)”.

 

 • Πολυθέαμα με το έργο «Το Ποτάμι» του Λίνου Κόκοτου σε ποίηση Φώντα Λάδη, παρουσιάστηκε, υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ και χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ερμηνευτές: Κώστας Μακεδόνας, Σοφία Παπάζογλου, Δημήτρης Κανέλλος, αφηγητής ο Κώστας Καστανάς.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ:

 • War S.A. Λεύκωμα.
 1. Νίκος Καζαντζάκης. Ο ταξιδευτής. Κείμενα. (Επιμέλεια: Νίκος Μαθιουδάκης)
 • Εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική και τύπος. Εισηγήσεις. (Επιμέλεια: Αλφόνσος Βιτάλης)
 1. Democrisis. Δημοκρατία σε κρίση. Cartoon fair. Λεύκωμα.
 2. Η μικρασιατική εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη. Οι ανταποκρίσεις του από το μέτωπο (1919-1922). Συνέκδοση με ΙΔΙΣΜΕ.
 • Ιωάννης Κονδυλάκης. Πρώτος πρόεδρος ΕΣΗΕΑ. Ο «Διαβάτης» της δημοσιογραφίας. Για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του (1920-2020). (Συντονισμός έκδοσης: Δημήτρης Γκιώνης)
 • Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ “Δημήτρης Ι. Πουρνάρας”. (Επιμέλεια έκδοσης: Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος – Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης). Τυπώθηκε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
 1. Όταν ο Τύπος έγραφε την ιστορία του 1821. Συνέκδοση με την Ελληνογερμανική Αγωγή.

 

Όλες οι εκδηλώσεις ήταν με δωρεάν είσοδο, όπως και δωρεάν προσφέρονται στα μέλη μας οι εκδόσεις.

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος