Διημερίδα με θέμα «Επικαιρότητα – Επιθεώρηση»

Διημερίδα με θέμα «Επικαιρότητα – Επιθεώρηση»

Στη διημερίδα, που θα διεξαχθεί στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 3ος όροφος) στις 12 και 13 Ιανουαρίου 2015, με ώρα έναρξης την 4 μ.μ., θα συμμετάσχουν:

  • ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεονταρίτης, οι καθηγήτριες των θεατρολογικών σχολών των Πανεπιστημίων Αθήνας και Πάτρας Κωνστάντζα Γεωργακάκη και Λίνα Ρόζη.
  • οι συντελεστές της επιθεώρησης Νίκος Καμπάνης, Φώτης Μεταξόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Γιάννης Κακουλίδης, Μιχάλης Ρέππας, Γιώργος Κιμούλης, Υβόννη Μαλτέζου, Σταμάτης Φασουλής, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μίνα Αδαμάκη.
  • οι κριτικοί θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Δηώ Καγγελάρη.

Συντονίζουν οι Άννα Μιχαλιτσιάνου και Δημήτρης Μανιάτης.
Γενικός συντονισμός διημερίδας: Ηρώ Τριγώνη.

Η διημερίδα θα κορυφωθεί με την παράσταση της Μάνιας Παπαδημητρίου «Επί+Επί» στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας, Ταύρος, τηλ. 210 3418550) την Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 9 μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη
«ΕΠΙ + ΕΠΙ»
Η μουσικοθεατρική παράσταση «ΕΠΙ + ΕΠΙ» είναι  εμπνευσμένη από την ιστορία της επιθεώρησης  και της σχέσης της με την επικαιρότητα  και την δημοσιογραφία  (ΕΠΙθεώρηση-ΕΠΙκαιρότητα)…. Στόχο έχει να δώσει στον θεατή γεύσεις από τις ιστορικές  καταστάσεις που γέννησε  στη χώρα μας αυτό το θεατρικό είδος, που συντρόφεψε και συντροφεύει ακόμα γενιές και γενιές ανθρώπων, με την παράξενη δυνατότητα που έχει, να κάνει την καθημερινότητα και στις πιο δύσκολες εκδοχές της πιο υποφερτές.  Η επιθεώρηση είναι ένα θεατρικό είδος που κατηγορήθηκε από πολλούς και κατηγορείται ακόμα ως ελαφρό, αβαθές, μη διαχρονικό…δηλαδή ως μη  «υψηλή τέχνη». Έχει επιζήσει και έχει αγαπηθεί από το κοινό και τους καλλιτέχνες σ’ αυτό τον τόπο ήδη 100 ολόκληρα χρόνια, με τις ίδιες ή ανάλογες φόρμες με τα ίδια ή ανάλογα θέματα: Ο έρωτας, το χρήμα  και η πολιτική με τις  κωλοτούμπες της, ο επαρχιωτισμός, η ξενομανία, η σχέση μας με την Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και την Ανατολή, στην αγκαλιά της οποίας ζούσαμε τόσα και τόσα χρόνια πριν προκύψει το … «ανήκομεν εις την δύσιν».
Ζώντας τα πρώτα παιδικά μας χρόνια στην δεκαετία του 1970 και μετά  (εμείς που συνθέσαμε αυτήν την παράσταση) είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε, να πάρουμε γεύσεις ή να διαβάσουμε  πληροφορίες για την επιθεώρηση ανακατωμένες  με μελωδίες που αν και έρχονταν από το πολύ βαθύ παρελθόν, μπερδεύτηκαν μέσα στο υποσυνείδητό μας με το παρόν  το δικό μας και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της μνήμης μας! Είναι σαν αυτά τα τραγούδια και κάποια από τα κείμενα να μιλούν για το σήμερα! Αυτήν η αλληλουχία από τη μία, αλλά και το αποκαλυπτικό μπέρδεμα από την άλλη , επιχειρεί να αποδώσει η παράστασή μας  με γλαφυρό τρόπο , αλλά και με  κάποια πικρία για το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στην ηλικία που είμαστε και δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι τύχη ή ατυχία να γεννιέται και να μεγαλώνει κανείς σ αυτό τον τόπο!

Μάνια Παπαδημητρίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο- σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Επιμέλεια κειμένου : Ναταλία Μηνιώτη
Επιστημονικός σύμβουλος: Κωνστάντζα Γεωργακάκη
Ενορχήστρωση: Άρης Γραικούσης
Βίντεο: Ελένη Πολιτοπούλου
Φωτισμοί: Ανδρέας Μαυραγάνης

Παίζουν και τραγουδούν:

Μάνια Παπαδημητρίου(κομπέρ)
Άρης Γραικούσης(πιάνο)
Μαριαστέλλα Τζανουδάκη(τραγούδι)
Θοδωρής Λυκουρόπουλος (βιολί)

Έκτακτες εμφανίσεις :

Αγαπητός Μανδαλιός (απαγγελία)
Μαριέτα Σγουρδαίου (επιθεωρησιακό νούμερο)
και η Ευσταθία.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί το πολιτιστικό Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», που φιλοξενεί την παράσταση.

Επιμέλεια εκδήλωσης: Ναταλία Μηνιώτη, θεατρολόγος.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί και να αναρτηθεί.

Πληροφορίες: Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ,
τηλ.: 210 3675430, e-mail: morfotiko@esiea.gr

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος