Δελτίο Τύπου: Ιστορίες Εκπατρισμού: Προσωπικές Αφηγήσεις Και Καταθέσεις Ψυχής

Δελτίο Τύπου: Ιστορίες Εκπατρισμού: Προσωπικές Αφηγήσεις Και Καταθέσεις Ψυχής

Η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός”
σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου

 

Το έργο αυτό αποτελεί έκδοση της Εταιρείας και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο καλλιτεχνικής δράσης για τη στήριξη και αυτοκατανόηση των Ελλήνων της Διασποράς, με την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ (2021) και υπό́ την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού́ και Δημόσιας Διπλωματίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή́ 23 Σεπτέμβριου 2022ώρα 18.00 στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Αθήνα, στην Αίθουσα Γ. Αναστασόπουλου (3ος όροφος).

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης

Συντονιστής θα είναι ο Γιώργος Γιανναράκος, Δημοσιογράφος και Σκηνοθέτης.

Ομιλητές:

Δρ. Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια Γνωστικής Ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό́ & Καποδιστριακό́ Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δρ. Σμαρούλα Παντελή́, Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια, Ηθοποιός και Συντονίστρια θεάτρου Playback, Συγγραφέας.

Γιώργος Παπαδάτος, Διευθυντής Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών (1979-1984), University of Toronto, Scarborough College.

Σπύρος Αγκάρντι, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ελληνικού́ Ινστιτούτου Ουγγαρίας.

Κωνσταντίνος Παλαμήδης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Καθηγητής Θεάτρου στο Εθνικό́ Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Βενεζουέλας.

Δρ. Χριστίνα Τσαρδίκου, Ιατρός Γενικής και Πλαστικής Χειρουργικής, Πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης “Νόστος” στην Αργεντινή, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων.

Η Βέρα Λάρδη, επιμελήτρια του βιβλίου, Ψυχοθεραπεύτρια Ψυχοδράματος, Θεατρολόγος και Ηθοποιός, θα μοιραστεί τη θεατρική́ εμπειρία της ομάδας.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάζουν οι ηθοποιοί της ομάδας θεάτρου “Playback Ψ”, ενώ τη συζήτηση θα πλαισιώσουν βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τις παραστάσεις.

 

Το θέατρο ως μέσο καταγραφής του βιώματος των εκπατρισμένων Ελλήνων

Την περίοδο του εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία covid-19, η Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός” σε συνεργασία με την Εταιρεία Εφαρμοσμένου Θεάτρου “Playback Ψ”, που συνιδρύθηκε από́ τους καλλιτέχνες της ομώνυμης ομάδας θεάτρου, διοργάνωσαν διαδικτυακές παραστάσεις για την ομογένεια. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να φωτίσει την ιστορική́ μνήμη της Ελληνικής Διασποράς, να ενισχύσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε άτομα που έχουν εκπατριστεί, να ζωντανέψει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά και να καταγράψει, μέσα από́ προσωπικές αφηγήσεις ελληνικού πληθυσμού που ζει σε μια ξένη κουλτούρα, τους σύγχρονους τρόπους προσαρμογής, κοινωνικοποίησης και διαπολιτισμικής επαφής.

Η πρωτοτυπία αυτής της δράσης έγκειται στο ότι ως εργαλείο συλλογής των προσωπικών αφηγήσεων αξιοποιήθηκε το διαδραστικό θέατρο “Playback Theatre”. Το θέατρο playback είναι ένα είδος θεάτρου αυτοσχεδιασμού́ και εμψύχωσης, που ξεκίνησε από́ την Αμερική το 1973, με ιδρυτές τον Jonathan Fox, τη Jo Salas και την πρωταρχική τους θεατρική ομάδα, ενώ, στη συνέχεια αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Χρησιμοποιείται ευρέως για εκπαιδευτικούς, θεραπευτικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς από διάφορες ομάδες καλλιτεχνών, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπινης επικοινωνίας και συνύπαρξης. Σκοπός του θεάτρου playback είναι να δώσει φωνή́ σε κάθε άτομο που επιθυμεί να μοιραστεί ένα προσωπικό βίωμα στα πλαίσια μιας κοινότητας. Πρόκειται για ένα είδος κοινωνικού θεάτρου, που στοχεύει στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, στον εορτασμό́ της ποικιλομορφίας, στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Η ομάδα θεάτρου “Playback Ψ” αποτελεί την πρώτη επαγγελματική́ ομάδα θεάτρου playback στην Ελλάδα. Συστάθηκε το 2004 από τον Λάμπρο Γιώτη, Ψυχίατρο, Δραματοθεραπευτή και Σκηνοθέτη. Η ομάδα “Playback Ψ” προσάρμοσε κατάλληλα τις θεατρικές τεχνικές της σκηνικής διάδρασης ώστε να μπορούν να παιχτούν διαδικτυακά σε κοινό που δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ή φυσική́ παρουσία στο θέατρο. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε Κοινότητας και σύμφωνα με τα μέτρα διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, διοργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν παραστάσεις playback, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, για Έλληνες μεταπολεμικούς πρόσφυγες ή μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς που ζουν στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Νότια Αμερική́ όπως και για παλιννοστούντες με ελληνική ιθαγένεια. Κατά τη διάρκεια ορισμένων παραστάσεων μουσικοί από́ τις συνεργαζόμενες Κοινότητες αυτοσχεδίασαν με την ομάδα στο μέρος του μουσικού αυτοσχεδιασμού και τραγουδιού. Στις παραστάσεις συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Λάμπρος Γιώτης, Χρήστος Θεοχαρόπουλος, Μάγδα Horhocea, Μαργαρίτα Καστρινού, Βέρα Λάρδη, Μαρία Μαραγκοπούλου, Αλέξανδρος Μισιρλιάδης, Δημήτρης Μπέγιογλου, Κατερίνα Webster, Χριστίνα Φραγκιαδάκη, Άρτεμις Χατζηαργυρίου.

Η καταγραφή́ των παραστάσεων ανέδειξε έναν πλούτο προσωπικών αφηγήσεων. Δημιουργήθηκε ένα καινούριο πεδίο επικοινωνίας, που έδωσε πρόσβαση και ευκαιρία συμμετοχής σε άτομα με ελληνικές ρίζες και διαφορετικά χαρακτηριστικά ηλικίας, φύλου, ταυτότητας και ιδεολογίας, που ζουν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Αποτύπωσε πολιτισμικά χαρακτηριστικά ελληνικών Κοινοτήτων του εξωτερικού, τις αλληλεπιδράσεις, τον πλούτο και τις αντιφάσεις του ελληνικού στοιχείου στο σύγχρονο κόσμο. Το υλικό́ που καταγράφηκε, αποτέλεσε τη βάση για τη συγγραφή́ αυτής της συλλογικής έκδοσης.

 

                                                                                       Υπό την Αιγίδα

www.palmos.info / Κλεισθένους 3, Πλατεία Κοτζιά (Αθήνα)

Τα άτομα που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση ΜΜΕ και ειδικοί (από τον χώρο της ψυχικής υγείας, της εκπαίδευσης, του θεάτρου κλπ.) μπορούν να επικοινωνήσουν με την Εταιρεία Δραματικής Έκφρασης και Θεραπείας “Παλμός” στο email: associationpalmos@gmail.com ή τηλεφωνικά με το: +30 6974668689 (κος. Δημήτρης Μπέγιογλου).

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος