Δελτίο τύπου: Ιωάννης Κονδυλάκης Ο «Διαβάτης» της δημοσιογραφίας Εκατό χρόνια από το θάνατό του

Δελτίο τύπου: Ιωάννης Κονδυλάκης Ο «Διαβάτης» της δημοσιογραφίας Εκατό χρόνια από το θάνατό του

Αφιέρωμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

Με σπουδές στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αφού  έκανε διάφορα επαγγέλματα, αφοσιώθηκε  στην δημοσιογραφία,  ως  απλός συντάκτης ή στέλεχος στις περισσότερες αθηναϊκές εφημερίδες, όπου διακρίθηκε ως χρονογράφος με το ψευδώνυμο «Διαβάτης» (καθημερινά επί 20 χρόνια στην εφημερίδα «Εμπρός»), ενώ χρησιμοποιούσε και άλλα ψευδώνυμα,  ξεχωρίζοντας για το χιούμορ και την παρατηρητικότητά του.

Εκτός από δημοσιογράφος ο Κονδυλάκης διέπρεψε και ως λογοτέχνης, με πιο γνωστό το ηθογραφικό μυθιστόρημά του «Ο Πατούχας», του οποίου η υπόθεση διαδραματίζεται στη διάρκεια της κρητικής επανάστασης του 1892 . Ένα μυθιστόρημα που θεωρείται από τα πιο πρωτοπόρα, έχει κυκλοφορήσει σε πολλές εκδόσεις κι έχει διασκευαστεί για το θέατρο, με αντιπροσωπευτικό ερμηνευτή  τον Μάνο Κατράκη.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τιμώντας το έργο του, ετοιμάζει, σε συνεργασία  με φορείς της Κρήτης, ένα βιβλίο – λεύκωμα με κείμενα, φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα για την προσφορά του Κονδυλάκη, που θα παρουσιάσει σε εκδήλωση, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κρήτη.

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος