Δελτίο Τύπου: Αφιερωματική εκδήλωση «Παύλος Μπακογιάννης»

Δελτίο Τύπου: Αφιερωματική εκδήλωση «Παύλος Μπακογιάννης»

Εκδήλωση αφιερωμένη στον δημοσιογράφο και αγωνιστή της Δημοκρατίας  Παύλο Μπακογιάννη, 30 χρόνια μετά το θάνατό του, οργανώνει η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και το Μορφωτικό Ίδρυμα, την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:00 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, αίθουσα Γεωργίου Καράντζα. Θα μιλήσουν: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Ελένη Τορόση, συγγραφέας, Γιάννης Βλαστάρης, δημοσιογράφος και Μίμης Ανδρουλάκης, δημοσιογράφος, συγγραφέας.

Ακολουθεί πλήρες βιογραφικό.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στη Βελωτά της Ευρυτανίας. Ο πατέρας του ήταν παπάς και είχε υπηρετήσει στην Επισκοπή, την Ανιάδα, τα Εσωχώρια, τη Βελωτά, τον Ασπρόπυργο. Δημοτικό Σχολείο πήγε στη Βελωτά, τον Ασπρόπυργο και τη Σαρκίνη. Εξαιτίας του εμφυλίου, πήγε Γυμνάσιο στο Αγρίνιο, το Θέρμο, το Καρπενήσι, και τελείωσε στην Πάτρα.

Σπούδασε και πήρε το Πτυχίο της Παντείου, ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα. Αμέσως μετά, πήγε στην τότε Δυτική Γερμανία, όπου σπούδασε Πολιτική Οικονομία και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, του Τίμπινγκεν και της Κονστάντσας. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κονστάντσας.

Δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Επί δέκα χρόνια, διηύθυνε το ελληνόφωνο πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της Βαυαρίας, του οποίου τα σχόλια και οι ειδήσεις μεταδίδονταν και από τη Ντόιτσε Βέλε. Στην περίοδο της επταετίας, του αφαιρέθηκε η ελληνική υπηκοότητα λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης και του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Το 1974, παντρεύτηκε την Ντόρα Μητσοτάκη, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Αλεξία και τον Κώστα. Στην περίοδο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, ήταν Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του τότε ΕΙΡΤ. Αργότερα, εργάστηκε ως πολιτικός συνεργάτης της εφημερίδας « ΤΟ ΒΗΜΑ» και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά ιδρύματα και έντυπα εξωτερικού. Το 1982, ανέλαβε την ευθύνη για την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «ΕΝΑ», όπου εργάστηκε ως εκδότης – διευθυντής μέχρι το Φεβρουάριο του 1985. Από το Νοέμβριο του 1985 μέχρι το Νοέμβριο του 1986, ήταν πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Εκτός από το πλήθος άρθρων και αναλύσεων που δημοσίευσε τόσο στην ελληνική όσο και στη γερμανική γλώσσα, έγραψε και ειδικές μελέτες πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης.

Στις εκλογές του Ιουνίου του 1989, εκλέχθηκε Βουλευτής στη μονοεδρική περιφέρεια της Ευρυτανίας. Ήταν από τους πρωτεργάτες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού της Αριστεράς.

Το καλοκαίρι του 1989, εισηγήθηκε το Νομοσχέδιο για την Εθνική Συμφιλίωση. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, δολοφονήθηκε, καθώς πήγαινε στο γραφείο του, από την τρομοκρατική οργάνωση «17 ΝΟΕΜΒΡΗ».

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος