Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα Εκπαιδευτικά προγράμματα στη Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» για το σχολικό έτος 2024-2025
Περισσότεροι από 2000 μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας μας επισκέφθηκαν την ΕΣΗΕΑ, ξεναγήθηκαν στους χώρους του Βιβλιοθήκης και συμμετείχαν σε προγραμματισμένες δράσεις.
- Ολοκληρώθηκε το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μικροί Συντάκτες: Φτιάχνω τη δική μου εφημερίδα». Συνολικά, παρακολούθησαν το πρόγραμμα 1000 περίπου μαθητές από 15 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Στ’ Δημοτικού).
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο των συντακτών της εφημερίδας Ελληνικά Χρονικά. Κάθε μαθητής έλαβε αντίγραφο της εφημερίδας, το οποίο συμπλήρωσε ως συντάκτης γράφοντας ένα άρθρο, ενώ μελέτησαν πρωτότυπα φύλλα της εφημερίδας (πανομοιότυπα). Στο δεύτερο μέρος, διάβασαν δημιουργικά απόσπασμα από την ποιητική σύνθεση Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Διονυσίου Σολωμού και δημιουργούν το πορτρέτο του Ιωάννη Ιακώβου Μάγερ, εκδότη της εφημερίδας.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών στο Ερωτηματολόγιο Αξιολόγησης του Προγράμματος, το περιεχόμενο ήταν πολύ κατανοητό, οι δραστηριότητες (συγγραφή άρθρων, ανάγνωση ποιημάτων, κ.λπ.) χρήσιμες για την κατανόηση των γεγονότων της Επανάστασης και η διαδικασία δημιουργίας της εφημερίδας πολύ ενδιαφέρουσα. Οι δραστηριότητες που άρεσαν περισσότερο στους μαθητές ήταν η συγγραφή άρθρων, η ανάλυση ποιημάτων και η ζωγραφική. Επιπλέον, ανέφεραν ότι απέκτησαν ιστορικές γνώσεις για την Ελληνική Επανάσταση, δεξιότητες συγγραφής και παραγωγής γραπτού λόγου και δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.
Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι επίσης αξιολόγησαν το πρόγραμμα ανέδειξαν τα ακόλουθα σημεία:
– «Οι πληροφορίες που δόθηκαν με παιγνιώδη τρόπο για τη συγγραφή του άρθρου»,
– «ο χώρος, η εκπαιδευτικός και το οπτικοακουστικό υλικό»
– «η συνολική προσέγγιση των θεμάτων, η άριστη οργάνωση, το γεγονός ότι όλα τα παιδιά επέστρεψαν ενθουσιασμένα και ασχολήθηκαν με τα παιχνίδια που τους δόθηκαν ως δωράκι (παζλ). Εξαιρετικές οι εκδόσεις που μπήκαν στο αρχείο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας για την επέκταση των δραστηριοτήτων»,
– «η σύνδεση της ιστορίας της χώρας μας με την σύνταξη εφημερίδας, μέσω της δραστηριότητας με τα “Ελληνικά Χρονικά”»
– «Όλο το πρόγραμμα ήταν έτσι δομημένο που δεν έκανε καμία “κοιλιά”, είχε συνεχώς τα παιδιά σε εγρήγορση, τους έδινε τη δυνατότητα να συμμετέχουν κι αυτά ενεργά στην εξέλιξή του και υπήρχε μια ομαλή μετάβαση από το ένα στάδιο στο άλλο»
- Επιπλέον, επιτυχώς ολοκληρώθηκε και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εξερευνώντας τον Τύπο» με την υποδοχή 1000 μαθητών από 10 σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 4 σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι μαθητές γνώρισαν την ιστορία των ελληνικών εφημερίδων αντλώντας υλικό από το Αρχείο Εφημερίδων της Βιβλιοθήκης και συζητώντας για τις εξής περιόδους της: Tον προεπαναστατικό Τύπο, τον Τύπο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, τον Τύπο στο νέο ελληνικό κράτος, τον Τύπο των στρατιωτών του μικρασιατικού μετώπου και τον Τύπο στη διάρκεια της Κατοχής. Ακόμη, με αφορμή την προβολή μιας σύντομης συνέντευξης από τον δημοσιογράφο Αντώνη Φουρλή για το επάγγελμα του δημοσιογράφου συζήτησαν για τις δεξιότητες που αυτό απαιτεί και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και ο Τύπος σήμερα.
Όλα τα προγράμματα πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη των: Ίδρυμα Ωνάση, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, ΑΙΓΕΑΣ-ΑΜΚΕ, Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί θερμά τους συνεργάτες Στέλλα Λέγγα, Άννα-Μαρία Βλάσση και Μαριάννα Βλάσση για την ουσιαστική συνεργασία, καθώς και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για την επιτυχία των προγραμμάτων. Τέλος, ευχαριστεί τους μαθητές και τις μαθήτριες οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δράσεις.
Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ