Εγκαινιάστηκε η έκθεση γλυπτικής του διεθνούς γλύπτη, Κώστα Βαρώτσου, «La verità è sempre un’altra»
Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση κόσμου εγκαινιάστηκε την Τρίτη 6 Μαΐου η έκθεση γλυπτικής του διεθνούς γλύπτη, Κώστα Βαρώτσου, «La verità è sempre un’altra — Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη» από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτα Κακλαμάνη σε διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ στους χώρους της Βιβλιοθήκης «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας» της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Κατερίνα Χ. Λυμπεροπούλου, Νικήτας Κακλαμάνης, Κώστας Βαρώτσος, Μαρία Θ. Αντωνιάδου
Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού της Ιδρύματος, Μαρία Θ. Αντωνιάδου. Η κυρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της έκθεσης των δημιουργιών ενός «μεγάλου εμβληματικού καλλιτέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο, έργα του οποίου κοσμούν χώρους στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», υπογραμμίζοντας πως η συγκεκριμένη έκθεση εντάσσεται στον διάλογο του Μορφωτικού Ιδρύματος με την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Νικήτας Κακλαμάνης
«Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρεθώ κοντά σας σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ προς τιμήν του μεγάλου μας εικαστικού και καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Βαρώτσου. Και είναι μια εξίσου μεγάλη τιμή για τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος “Δημήτρης Πουρνάρας” να υποδέχεται έργα του γλύπτη, τόσο από την έκθεση στο Λέτσε της Ιταλίας, όσο και in situ εγκαταστάσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Κακλαμάνης. Και συνέχισε: «Με αγάπη για την πατρίδα, αλλά και με σεβασμό στην οικουμενική “φυλή”, ο δικός μας Βαρώτσος παραμένει ένας ορμητικός “άλτης” της Τέχνης, που πατά στην ελληνική κληρονομιά, για να υψωθεί στα πέρατα του χώρου και του χρόνου…Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν και για την πρωτοβουλία τού Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ είναι σήμερα διπλή η χαρά μου. Αφενός για όλους εσάς που συλλάβατε και αγκαλιάσατε την ιδέα της φιλοξενίας έργων του καλλιτέχνη και αφετέρου για τον ίδιο και την προσφορά του».
Από την πλευρά του, ο σπουδαίος Έλληνας δημιουργός σημείωσε: «Ο χώρος αυτός που παρουσιάζω τη δουλειά μου είναι ένας ιστορικός χώρος γεμάτος πληροφορίες μέσα στα χρόνια. Αποτελεί ουσιαστικά ένα άλλο είδος “γραφής” της Ιστορίας της Ελλάδας».

Μαρία Θ. Αντωνιάδου
Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του τίτλου της Έκθεσης «La verità è sempre un’altra – Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη», δίνοντας έμφαση στον ρόλο που παίζει διαχρονικά «η έρευνα της αλήθειας και όχι μόνο η ίδια η αλήθεια», εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «τόσο οι δημοσιογράφοι όσο και οι καλλιτέχνες να καταφέρνουμε να βρίσκουμε πάντα το θάρρος να αναζητούμε την αλήθεια πίσω από τις βεβαιότητες, ανεξαρτήτως κόστους».
Την τελετή των εγκαινίων προλόγισε η Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Κατερίνα Λυμπεροπούλου.
Πλήθος κόσμου από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού, της επιχειρηματικής ζωής και του πολιτισμού γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες που φιλοξενούν την έκθεση.
Συντελεστές έκθεσης
Συντονισμός – Συνέντευξη καταλόγου: Κατερίνα Χ. Λυμπεροπούλου
Οργάνωση και επιμέλεια έκθεσης και αρχειακού υλικού Κ. Βαρώτσου: Δαναΐς Δανασσή-Αφεντάκη
Τεχνική υποστήριξη – Εγκατάσταση έκθεσης: Eldison Cjapi
Οπτική ταυτότητα – Σχεδιασμός έκδοσης: Παντελής Χατζηϊορδάνογλου (Teleferik Design Studio)
Φωτογράφιση έργων: Χάρης Ακριβιάδης
Παραγωγή – Εκτύπωση: Τυπογραφείο Πλέτσας-Κάρδαρη

Δαναΐς Δανασσή-Αφεντάκη, Μάκης Μάτσας, Νίκος Βερνίκος
Ο Κώστας Βαρώτσος στην ΕΣΗΕΑ
«Η δημοσίευση είναι ένα έργο πολύτιμο που κάνει η δημοσιογραφία»

Κώστας Βαρώτσος
Απόσπασμα της συνέντευξης του Κώστα Βαρώτσου στην Κατερίνα Λυμπεροπούλου η οποία περιλαμβάνεται στον κατάλογο της έκθεσης
Κατερίνα Λυμπεροπούλου: Κύριε Βαρώτσο τι έργα παρουσιάζετε στους χώρους της Ενώσεως Συντακτών;
Κώστας Βαρώτσος: Συνήθως γοητεύομαι από χώρους που έχουν μια προσωπικότητα, μια ιστορία, μια περιπέτεια να περιγράψω. Ο χώρος αυτός είναι ένας ιστορικός χώρος γεμάτος πληροφορίες μέσα στα χρόνια. Αποτελεί ουσιαστικά ένα άλλο είδος γραφής της Ιστορίας της Ελλάδας. Μια περιγραφή της Ιστορίας της Ελλάδας μέσα από ντοκουμέντα και πληροφορίες, που δημιουργούν μία ένταση στο χώρο. Αυτό είναι μια πρόκληση, μια ευκαιρία να βρεθεί κανείς σε αυτό το χώρο, να περιμένει να του «δώσει» ο χώρος το έργο. Το έργο πρέπει να βγει μέσα από το χώρο. Συνήθως, έτσι δουλεύω. Δουλεύω πάνω στην διαστρωμάτωση των χώρων. Ουσιαστικά έρχομαι εδώ με την ελπίδα ότι η ΕΣΗΕΑ θα μου «δώσει» ένα έργο.
Περιμένω μια πλατεία να μου δώσει ένα έργο. Τα έργα γεννώνται μέσα από την πολιτιστική διαστρωμάτωση των τόπων. Εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε οι μηχανές που τα εντοπίζουμε και τα παρουσιάζουμε, αλλά ουσιαστικά είναι ο τόπος που «προτείνει» το έργο.
Κ.Λ.: Μια και μιλήσατε για τόπους ποιος ο κοινός «τόπος» συνάντησης ενός καλλιτέχνη κι ενός δημοσιογράφου;
Κ.Β.: Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι ότι απευθύνονται και οι δύο στο πλατύ κοινό. Κι έχουν κι ένα άλλο χαρακτηριστικό, ότι και οι δύο δουλεύουν πάνω στον πραγματικό χρόνο, πάνω στην προσπάθεια εντοπισμού του πραγματικού χρόνου. Της πραγματικής στιγμής του τώρα, της επικαιρότητας, του να αντιληφθείς τον πραγματικό χρόνο. Αυτό είναι και η κριτική σκέψη. Ο κριτικός, η κριτική αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι η αντίληψη αυτού του δευτερολέπτου μεταξύ του τώρα και του μέλλοντος. Αν το σκεφτείτε, και οι δημοσιογράφοι δουλεύουν πάνω σε αυτό. Οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να αντιληφθούν το κοινωνικό φαινόμενο. Την Ιστορία, την ροή της Ιστορίας, την στιγμή. Εκεί νομίζω ότι έχουμε πολλά κοινά οι δημοσιογράφοι με τους καλλιτέχνες.
Κ.Λ.: Και ίσως και σ’ ένα βαθμό το είναι δημόσια πρόσωπα.
Κ.Β.: Ναι, γιατί υπάρχουν και γίνονται καθρέπτης κάποιον ιστορικών γεγονότων. Η διαχρονικότητα προκαλείται από τον συγχρονισμό με τον πραγματικό χρόνο. Όταν τοποθετήσεις τον εαυτό σου, αντιληφθείς τον χρόνο και βρεις τη θέση σε αυτό που λέγεται παρόν.
Κ.Λ.: «Η δημοσίευσις είναι η ψυχή της δικαιοσύνης», είχε πει ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγιερ, ο Ελβετός φιλέλληνας, εκδότης των Ελληνικών Χρονικών που σκοτώθηκε στην έξοδο του Μεσολογγίου. Τι μπορεί να «πει» σε έναν καλλιτέχνη αυτή η ρήση;
Κ.Β.: (Να μιλήσει για) την πληροφόρηση και τη δικαιοσύνη. Είναι δύο πράγματα που έχουν σχέση με τη συγχρονικότητα. Η δικαιοσύνη είναι μία έννοια, η οποία εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Πολλές φορές με βίαιο τρόπο. Κάνοντας τεράστια σκαμπαναβέσματα. Δικαιοσύνη, κάτω από ποιο πλαίσιο; Ποια ιστορική στιγμή; Η δικαιοσύνη πάντα έχει ένα διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο. Οι συνθήκες παίζουν ρόλο. Η δικαιοσύνη είναι ένα είδος ακορντεόν. Μια δολοφονία μπορεί να σημάνει από μηδέν χρόνια καταδίκη μέχρι ισόβια. Γιατί εξαρτάται από τις συνθήκες. Υπάρχει, όμως, κι η δολοφονία που σου δίνει και μετάλλιο στον πόλεμο. Το να σκοτώσεις πάρα πολλούς ανθρώπους μπορεί να σου «δώσει» μετάλλιο. Θέλω να πω ότι κατά την γνώμη μου η δικαιοσύνη δεν συνδέεται πολύ με την αλήθεια.
Κ.Λ.: Αλλά να βρίσκεται μια υπόθεση στο φως, βοηθάει.
Κ.Β.: Βεβαίως, η δημοσίευση είναι ένα έργο πολύτιμο που κάνει η δημοσιογραφία, διότι αποκαλύπτει τα δεδομένα. Αποκαλύπτει τον πραγματικό χρόνο. Αυτό που είπα πριν. Τη σημασία του πραγματικού χρόνου. Φέρνει στο φως τα γεγονότα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά. Η δικαιοσύνη είναι πολύπλοκη υπόθεση και το έχουν υπογραμμίσει οι Αρχαίοι Ρωμαίοι με το Ρωμαϊκό Δίκαιο. Από εκεί ξεκίνησαν τα ερωτηματικά της δικαιοσύνης.
Info:
Κώστας Βαρώτσος – La veritá è sempre un’ altra– Η αλήθεια είναι πάντα κάποια άλλη
Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου – 7 Σεπτεμβρίου 2025
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή: 9:00-16:00
Σάββατο-Κυριακή κλειστά
(Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή τα Σαββατοκύριακα και κατά τις επίσημες αργίες: 9 Ιουνίου και 15 Αυγούστου)
Βιβλιοθήκη της ΕΣΗΕΑ ‘Δημήτρης Ι. Πουρνάρας’
2ος όροφος, Ακαδημίας 20, 10671 Αθήνα
τηλ: 210 3675560
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραμματεία Μορφωτικού Ιδρύματος ΕΣΗΕΑ |morfotiko@esiea.gr | 2103675430